Pitate se kako započeti zelenu transformaciju Vašeg poduzeća i smanjiti svoj ugljični otisak poslovanja?

Iako je zaokret prema održivosti nezaustavljiv trend, većina domaćih tvrtki još uvijek nije dovoljno svjesna utjecaja zelene tranzicije na poslovanje i boji se investirati?

Zelena transformacija je proces promjene na ekološki prihvatljive poslovne prakse i proizvode. Ona nije samo ideja, to je pokret koji se događa desetljećima, a tek je zadnjih nekoliko godina postala najvažnija politička, društvena i gospodarska tema te prioritet Europske Unije.

Zbog klimatskih promjena mnoga poduzeća su bila i biti će jako pogođena na mnoštvo načina. Ipak, mnogi ne znaju što mogu učiniti kako bi pomogli u borbi protiv toga. Zbog niza razloga, ali prije svega zbog  osnaživanja konkurentnosti poduzeća, važno je napraviti okvir koji na strateškoj razini definira smjer i mjere koje ćete poduzeti u zelenoj transformaciji vašeg poduzeća.

Priprema, a posebno provedba Strategije održivosti zahtjevan je zadatak za svako poduzeće. Održivost se ne odnosi samo na okoliš i ne samo na smanjenje ugljičnog otiska, već obuhvaća mnogo više od toga. Riječ je o Vašim zaposlenicima, zajednici kojoj služite i planetu koji svi dijelimo.

Neke od aktivnosti koje svako poduzeće može poduzeti i time ostvariti svoju ulogu u borbi protiv globalnog zatopljenja:

  • izračunati ugljični otisak poslovanja
  • smanjiti potrošnju energije
  • smanjiti i razvrstavati otpad za reciklažu

U današnje vrijeme stalno rastućih cijena energenata, gašenje svjetla u uredu navečer, lagano spuštanje grijanja i hlađenja za stupanj-dva, ili izvlačenje uređaja iz utičnice kada to nije potrebno, neke su od korisnih radnji za smanjenje potrošnje energije. Štoviše, obraćanjem više pažnje na druge svakodnevne rutinske radnje, poduzeća mogu znatno smanjiti potrošnju energije, a time i utjecaj na klimu.

Sljedeći korak koji možete učiniti u sklopu zelene transformacije poduzeća jest smanjenje količine generiranog otpada i njegovo razvrstavanje za reciklažu. Bilo da se radi o industrijskom otpadu velike kompanije ili papirnom otpadu malog i srednjeg poduzeće, sve tvrtke proizvode otpad.

Danas je održivost regulatorna obveza za velika poduzeća, ali od 2026. godine će svako malo, srednje i veliko poduzeće biti obvezno objavljivati godišnje rezultate održivosti kroz izvještaj za koliko su smanjili svoj ugljični otisak.

Više o tome kako doći do sredstava možete pročitati na sljedećem linku:  https://pulsus-savjetovanje.hr/financijski-instrumenti/natjecaj/investicijski-zajam-iz-npoo

Pozivom na broj + 385 1 66 26 546 ili mailom na info@pulsus-savjetovanje.hr naši stručnjaci će Vam odgovoriti na sva pitanja o zelenoj tranziciji, izračunu ugljučnog otiska te kako doći do zajma. Krenite već danas!

 
 
 
Kontaktirajte nas